Natuurramp yoga

Hoe yogastudio’s er waren voor hun gemeenschap na natuurrampen

De gemeenschap die yoga creëert, is essentieel om allerlei stormen—letterlijk en figuurlijk—te doorstaan.

Een mat als houvast na de storm

Toen orkaan Helene Asheville (North Carolina) trof op een vrijdag in september 2024, leek alles stil te vallen. Toch verschenen er op zaterdagochtend yogi’s op de mat.

“Er was dagenlang geen internet of telefoonverbinding. Niemand wist of de les doorging of hoe erg het werkelijk was,” vertelt Kimberly Drye, eigenaar van West Asheville Yoga (WAY). “Het beangstigendste was misschien wel dat niemand wist wat er aan de hand was buiten wat je zelf kon zien.”

waarom yoga toch een logische plek is na een ramp

Het lijkt misschien niet voor de hand te liggen om na een ramp naar de yogastudio te gaan. Maar in een tijd waarin bosbranden, overstromingen en stormen steeds vaker voorkomen, blijkt yoga een plek te zijn waar mensen kunnen ademen, bewegen en elkaar ontmoeten.

Volgens het Amerikaanse NOAA vonden er in de afgelopen drie jaar meer dan 70 zogenoemde “miljard-dollar rampen” plaats—weersomstandigheden die meer dan een miljard dollar aan schade veroorzaakten. Meer dan 1.500 mensen kwamen hierbij om het leven. En dat zijn alleen nog de geregistreerde rampen in de VS.

Juist in zulke tijden willen mensen vaak uit hun lichaam ontsnappen. Yoga helpt je daarentegen weer te voelen—en te verbinden.

een plek om te landen, ook zonder stroom

De maandag na de orkaan opende Drye opnieuw haar studio. Er was geen elektriciteit, maar ze bood gratis of donatielessen aan voor iedereen die behoefte had aan een plek. “We moesten ergens heen waar we gewoon konden voelen. De lessen zaten vol.”

Yogastudio’s zoals die van Drye in Asheville, maar ook elders in de VS, vormden een toevluchtsoord.

een derde plek in tijden van crisis

Sociologen noemen het een ‘derde plek’—een plek buiten huis of werk waar je gemeenschap ervaart. Voeg daar bewuste beweging en meditatie aan toe, en je begrijpt waarom yogastudio’s zulke belangrijke ankers zijn tijdens en na rampen.

Toen bosbranden begin januari Los Angeles troffen, bood yogadocent Noah Mazé zijn online lesreeks gratis aan voor inwoners van de stad. De helft van de deelnemers volgde de lessen zonder te hoeven betalen.

“We hebben jarenlang in LA gewoond. Onze kinderen zijn er geboren. Het ís onze gemeenschap,” zegt Mazé.

Tegenwoordig nodigt hij iedereen ter wereld die te maken heeft met stress of rampspoed uit om zich bij zijn lessen aan te sluiten. “Yoga is een anker. Het geeft ruimte aan het hele spectrum aan gevoelens—verdriet, angst, verlies. Alles mag er zijn, want het ís er ook.”

verbinden via scherm en studio

Bij de Mindry, een studio in Malibu, schakelden ze tijdens de branden over op online lessen. Zo konden mensen toch samenkomen, ook al was de fysieke locatie niet bereikbaar. Zodra het kon, gingen de deuren weer open—voor broodnodige structuur én steun.

“Je ziet plekken waar vrienden, familie of cliënten woonden in vlammen opgaan,” zegt medeoprichter Willow Kalatchi. “Dan wordt een studio meer dan alleen een plek om te bewegen. Het wordt een veilige haven.”

Ze startten ook een wekelijkse steungroep. “Of het nu via een les, een gesprek of gewoon samen ademhalen is—deze plekken geven mensen het gevoel gezien te worden.”

wat echt telt: aanwezig zijn

Tijdens de ramp besloot Drye zich niet bezig te houden met geld of marketing. “Dat voelde totaal irrelevant. Ik wist niet wat de toekomst zou brengen. Ik wilde alleen de deur openzetten.”

In die ruimte kwamen vaste yogi’s, maar ook mensen die nog nooit op een mat hadden gestaan. Er werd gehuild, gedeeld, geknuffeld. De studio werd gevuld met gedoneerd water, luiers en andere spullen. “Alles wat we konden krijgen en meegeven.”

ook voor docenten een plek om op adem te komen

In Ruidoso, New Mexico, werd yogadocent Marianne Mohr hard geraakt. Na branden volgden hevige overstromingen en modderstromen. Haar studio, gevestigd in een oud adobewinkelpand, werd volledig verwoest.

Een andere studio, de Blue Lotus, nodigde haar uit om haar lessen daar voort te zetten. “Ze hebben me echt opgevangen. Dat gaf me de kans om mijn eigen beoefening voort te zetten en anderen te helpen herstellen.”

bewegen, ademen, helen

Yoga werkt ook op fysiek niveau: het verlaagt stress, kalmeert het zenuwstelsel, en helpt je letterlijk door te ademen. In Asheville stemden docenten de lessen af op de gemoedstoestand van de groep. Rustige bewegingen, intuïtief bewegen, zelfs shaken—alles wat hielp om het lichaam weer te voelen.

“Savasana was soms gewoon huilen,” herinnert Drye zich. “Mensen wilden gewoon wéten dat ze nog leefden. Dat ze de aarde nog konden vertrouwen, ook al voelde dat even niet zo.”

Daarnaast startte WAY met rouwcirkels, begeleid door docenten met mentale gezondheidskennis. “Ik ging zelf ook. Het was bijzonder om jouw gevoel ineens uit iemand anders mond te horen.”

yoga als brug naar de wereld

Mazé benadrukt dat yoga ons niet moet afsnijden van de wereld, maar ons juist helpt om er met meer compassie in te staan. “We keren naar binnen om te reflecteren, maar keren daarna terug om te verbinden. Dat is óók yoga: reageren op wat er in de wereld gebeurt.”

als opkomen het enige is wat je vandaag kon doen…

Na een ramp voel je je vaak ontworteld. De nasleep is soms nog zwaarder dan de ramp zelf. Maar contact zoeken met de mensen om je heen—dat kan het verschil maken.

In Asheville kwamen buren bij elkaar, restaurants deelden eten uit, en yogastudio’s gingen open. “Wij zijn maar een kleine, lokale studio,” zegt Drye. “Maar wij waren er wél.”

En dat maakt het verschil. Want of je nu stil zit of beweegt: op de mat vinden we elkaar weer terug. “Voel hoe je je voelt,” zegt Mazé. “En weet: je bent niet alleen. We zitten hier samen in.”