Bikram Yoga: je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat is het en waarom is half (bekend) Nederland er verslaafd aan? Ik neem je mee langs de ins & outs van deze unieke yogavorm zodat je zelf kunt beslissen of het wat voor je is!

Wat is Bikram Yoga?

Bikram Yoga is een fysieke zwaardere yogavorm waarbij je elke les dezelfde 26 Hatha Yoga posities (in een vaste volgorde) uitvoert. Dit doe je in een yogaruimte van ongeveer 40 graden Celsius. 

Bikram yoga heeft haar naam te danken aan de grondlegger Bikram Choudhury. Vanuit zijn thuisland India was hij wel gewend aan een beetje hitte. Hij heeft de yogaserie zo ontworpen dat het lichaam zichzelf van binnenuit herstelt en soepeler en sterker maakt.

Door het ‘workout’ karakter van deze yogavorm zie je relatief veel mannen in de Bikram zaal. Toch is Bikram Yoga voor iedereen geschikt: jong, oud, man, vrouw, ervaren of beginner.

Heb jij niet de tijd, het geld of de zin om een heel weekend op yogaretreat te gaan? Ik organiseer regelmatig Mini Yoga Retreats: heerlijk je batterij opladen in één dag!

bikram yoga wat is het wat doet het voor je yoga voor mannen

Wat doet Bikram Yoga met je lichaam en geest?

Als je de regelmatig Bikram Yoga lessen volgt, kun je o.a. het volgende gaan merken. Je krijgt:

Je ontwikkelt meer aandacht en concentratie omdat een Bikram Yoga les eigenlijk 1 lange meditatie in beweging is. Je kijkt constant naar jezelf in de spiegel en laat je zo weinig mogelijk afleiden door wat er om je heen gebeurt.

Omdat de houdingen elke les hetzelfde zijn, leer je ze goed kennen en kun je je vooruitgang in de houdingen goed merken.  

De warmte helpt hierbij, want je bindweefsel, spieren en gewrichten kunnen hierdoor veiliger oprekken. Verder worden er extra afvalstoffen afgevoerd door de temperatuur.

Bikram Yoga of Hot Yoga?

Er wordt ons regelmatig gevraagd: is Hot Yoga hetzelfde als Bikram Yoga? Nee, in principe niet. Bikram Yoga is een vorm van Hot Yoga. 

Alleen de scholen/docenten die officieel gecertificeerd zijn door Bikram Choudhury, mogen deze naam dragen en de unieke serie van 26 houdingen en 2 ademhalingsoefeningen doceren. 

Maar er zijn dus ook andere Hot Yogavormen en lessen. Lees hier meer over het verschil tussen Hot Yoga en Bikram Yoga.

bikram yoga wat is het vrouwen doen liggende yogaoefeningen

Hoe ziet een Bikram Yoga les eruit?

Wat zijn de kenmerken van een Bikram Yoga les?

Wat trek je aan tijdens je Bikram Yoga les?

We kunnen ons goed voorstellen dat je je afvraagt wat je in hemelsnaam aantrekt bij een yogales in 40 graden Celcius? Nou, niet teveel dus!

Bron:https://wereldvanyoga.nl/nieuws/soorten-yoga/bikram-yoga-wat-is-het